فهرست مطالب

مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، آذر 1396)

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، آذر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید وحید رضوی ترمه *، محمدرضا ملک صفحات 1-10
    واقعیت افزوده ترکیبی از دید واقعی با محتوای مجازی در زمان آنی است که رابطی جهت بهبود درک کاربر با دنیای واقعی و تعامل با آن است. استفاده گسترده از دستگاه های تلفن هوشمند مجهز به حسگرهای مختلف مانندGPS، ژیروسکوپ، دوربین و همچنین دسترسی گوناگون به شبکه های بی سیم با سرعت بالا، سرویس های واقعیت افزوده را در سال های اخیر به طور فزاینده ای محبوب کرده است. اغلب سیستم های فعلی واقعیت افزوده در محیط های کوچک مورداستفاده قرار می گیرد و دلیل این امر مشکلات متعدد در محیط های باز می باشد که باعث توسعه و گسترش سیستم های واقعیت افزوده ی مکان مبنا می گردد. در توسعه ی یک سیستم تجسم تعاملی می توان از تمام امکانات سیستم های فعلی ازجمله GIS، فرآیند مدل سازی محیط و مدل سازی سه بعدی در ترکیب با سیستم های سه بعدی استفاده کرد. سیستم تجسم تعاملی درواقع یک سیستم جهت سه بعدی سازی که حالت پویا داشته و با کاربر در تعامل باشد. در مطالعه ی حاضر مفاهیم واقعیت افزوده و رابطه ی آن با سیستم اطلاعات مکانی، روش های پیاده سازی و ردیابی واقعیت افزوده و چارچوب های واقعیت افزوده موردبررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: واقعیت افزوده، سیستم اطلاعات مکانی، چارچوب های واقعیت افزوده، روش های ردیابی
  • بهاره بیگدلی*، مسعود ورشوساز، علی ابذل صفحات 11-21
    یکی از راه های جبران نقص عضو در بدن انسان، استفاده از اجزاء مصنوعی می باشد که اندازه گیری در فرایند ساخت آنها نقش مهمی دارد. اندازه گیری های دستی و سنتی دارای ضعف های زیادی مثل زمان بر بودن، تماسی بودن و دقت پایین می باشند. از آن جایی که اجزاء بدن انسان دارای سطح هموژن و بدون بافت می باشند برای مدل سازی از روشی باید استفاده شود که ترجیحا نیازی به ایجاد بافت و نقاط نشانه دار بر روی بدن نداشته و قابلیت مدل سازی سطوح بدون بافت را داشته باشد . در این راستا، به دلیل پایداری روش های استخراج از نیمرخ شکل در مواجه شدن با سطوح بدون بافت، این روش به عنوان روش پیشنهادی برای مدل سازی اجزاء بدن در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. این روش دارای صحت بالایی می باشد و امکان تناظریابی اشتباه در اثر تغییر زاویه تصویربرداری و مناطق پنهان در آن وجود ندارد. ضعفی که این روش دارد این است که برای داشتن یک مدل کامل می بایستی تعداد دوربین ها زیاد باشد تا امکان برداشت جزئیات عارضه فراهم آید. بدیهی است این امر ضمن برخورداری از محدودیت جا نمایی دوربین ها، موجب افزایش هزینه نیز خواهد شد. بنابراین برای رفع این نقص در این مقاله به جای تصویربرداری از چند ایستگاه محدود به اخذ ویدئو با قابلیت ضبط 30 فریم در ثانیه پرداخته شده است. در این مقاله برای جبران مشکل افزایش زمان توجیه تصاویر با وبدئو از تارگتهای کد دار استفاده شد تا توجیه تصاویر به صورت اتوماتیک قابل انجام باشد. نتایج تحقیق و ارزیابی چند پروژه آزمایشگاهی نشان داد که با ساختار پیشنهاد شده در این مقاله علاوه بر تامین دقت های در حد میلیمتر که برآورد کننده نیاز غالب پروژه های ساخت اعضاء مصنوعی می باشد، روند کار بسیار سهل بوده و قابلیت به کار گیری در پروژه های اجرایی را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: اجزاء بدن، فتوگرامتری، مدل سازی، استخراج شکل از نیمرخ
  • مریم باقری، روزبه شاد*، مرجان قائمی، سپهر هنرپرور، سروش اجاق صفحات 23-36
    در دهه اخیر پیشرفت ها در زمینه فناوری تلفن همراه و افزایش محبوبیت آن سبب گردیده که دستگاه های موبایل به طور فزاینده ای در نرم افزارهای راهنمایی همراه مورد استفاده قرار گیرند. از طرفی، رشد گردشگری سبب گردیده توجه به صنعت گردشگری روز به روز افزایش یابد و این صنعت به یکی از صنایع مهم و درآمد زا تبدیل گردد. بنابراین دستیابی به این منبع تجاری مهم نیازمند شناخت کافی از سامانه های توسعه یافته در زمینه گردشگری نظیر سامانه های توصیه گر خواهد بود. سامانه های توصیه گربا توجه به نمایه کاربر، نیاز ها، شرایط و محدودیت های موجود، خدماتی (نظیر توصیه جاذبه ها، توصیه مسیر سفر و توصیه محل اقامت) را به گردشگران جهت صرفه جویی در زمان و هزینه در طول سفر ارائه می دهند.
    در این پژوهش، ابتدا با هدف شناخت و مرور سامانه های توصیه گر همراه در زمینه گردشگری، انواع سامانه های توصیه گر بر اساس روش های توصیه موجود در آن ها بررسی شده و در ادامه خدمات گردشگری همراه مورد بررسی قرار گرفت. سپس معماری چندین نمونه از سامانه های موجود در زمینه گردشگری بیان شده و در نهایت بررسی هایی با هدف تحلیل و ارزیابی هر یک از سامانه ها انجام گردید.
    کلیدواژگان: سامانه های توصیه گر، پالایش اشتراکی، گردشگری، تلفن همراه
  • شیما توری، فرید کریمی پور*، عبدالرضا صفری صفحات 37-46
    در سال های اخیر، استفاده از داده های شبکه های حسگر بیسیم به عنوان منبعی ایده آل از نظر سرعت، دقت و هزینه، به منظور مطالعات سطح زمین مورد توجه قرار گرفته است. یکی از مهم ترین چالش های این حوزه، مساله پوشش شبکه و یافتن حفره های سیگنالی می باشد. در تحقیقات پیشین، غالبا از روش های احتمالی یا فرض های پیچیده برای این منظور استفاده شده است. همچنین محاسبات سنگین و زمان بر آنها مانع از پیاده سازی به هنگام الگوریتم ها، بخصوص در بحث حسگرهای پویا می شود. این مقاله روش جدید مقرون به صرفه و پربازده ای را به منظور تشخیص مکان های فاقد سیگنال، با استفاده از ابزارهای توپولوژی جبری و هارمونیک ها ارائه نموده است. روش پیشنهادی، یک روش جدید و منحصر به فرد است چرا که این ابزارها، فاقد مختصات بوده و فرض بر این است که گره ها، به منظور کاهش هزینه ها، فاقد قابلیت های مکان دهی و جهت یابی می باشند. در روش پیشنهادی ابتدا فضای پوچ اولین لاپلاسین بررسی می شود. این فضا برابر است با اولین (کو)همولوژی، که اگر مقداری جزئی باشد شبکه دارای پوشش کامل خواهد بود. اما زمانی که (کو)همولوژی غیر جزئی شود، بیانگر وجود حفره در پوشش شبکه است. به بیانی دیگر، رنک ماتریس حاصل از هارمونیک ها برابر تعداد نواحی فاقد پوشش است. در ادامه، با استفاده از الگوریتم تقسیم و حل و با استفاده از ویژگی هایی از عناصر موجود در فضای پوچ، به بررسی مکان حفره یا حفره ها می پردازیم. از آنجا که تاکنون از این ابزارها جهت تشخیص نواحی فاقد پوشش در شبکه های متحرک استفاده نشده است، به منظور ارزیابی نتایج حاصل، تشخیص نواحی فاقد پوشش در یک شبکه حسگر متحرک محاسبه و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نهایی حاکی از عملکرد دقیق و کارایی قدرتمند الگوریتم پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: شبکه حسگر بیسیم، کوهمولوژی، همولوژی، پوشش، هارمونیک ها
  • آرمین رحیمی* صفحات 47-55
    در این مقاله روشی برای مدل سازی تغییرات هم‏لرز تانسور دوم پتانسیل ثقل بدست آمده از داده های ماهواره‏ ی‏‏‏ گریس ارائه شده است. نتایج را با نرم افزارهای موجود مقایسه کردیم. علاوه بر آن تغییرات هم‏لرز تانسور دوم پتانیسل ثقل برای زمین ‏لرزه 9 ریشتری 11 مارس2011 توهوکو ژاپن را با استفاده از داده های ماهواره گریس بدست آوردیم. نتایج حاصل از مدل سازی تطابق خوبی با نتایج بدست آمده از گریس داشت. در این مطالعه ما برای بازیابی سیگنال هم‏لرز این زمین‏ لرزه از هیچ گونه فیلتری برای حذف نویز و خطاهای نواری گریس استفاده نکردیم، استفاده از این فیلترها موجب کاهش قابل توجه نوارهای شمالی- جنوبی در نتایج بدست آمده از داده های گریس می شود، اما این فیلترها همزمان با کاهش دامنه نویز، دامنه سیگنال تغییر شکل را به طور قابل توجهی کاهش می دهند. برای حذف این خطا ها ما از دو مولفه تانسور دوم پتانسیل ثقل (ΔVxx،ΔVxz) استفاده می کنیم. زیرا این دو مولفه با مشتقگیری نسبت به راستای شمالی_جنوبی بدست آمده اند و به طور قابل توجهی خطای نوار نوارشدگی را کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: زمین لرزه توهوکو، تانسور دوم پتانسیل ثقل، مدل توزیع لغزش گسل، ماهواره ثقل سنجی گریس، خطای نوار نوارشدگی
  • اعظم عامری، فرزانه دادرس جوان *، نیما زرین پنجه صفحات 57-67
    راه ها به عنوان شریانهای حیاتی در هر کشور بوده و تامین نقشه های به روز از آنها به شدت مورد توجه قرار گرفته است. استخراج راه ها از تصاویر با قدرت تفکیک مکانی بالا به خصوص در مناطق شهری در بسیاری از تحقیقات در زمینه سنجش از دور مطرح و مورد توجه است. از سوی دیگر، امروزه پهپادها به عنوان سکوهای ارزان قیمت و در دسترس نقش مهمی در تامین اطلاعات مکانی مورد نیاز ایفا می کند. مساله استخراج راه از تصاویر پهپاد به دلیل جدید بودن این فناوری و تفاوت داده های ورودی از نظر کیفیت و قدرت تفکیک با روش های رایج کنونی برای استخراج جاده از تصاویر ماهواره ای، زمینی و یا تصاویر هوایی متفاوت بوده و به این دلیل نیازمند بررسی و مطالعه بیشتر می باشد. در این مقاله با مرور رویکرد های شناسایی و دنبال کردن جاده در تصاویر حاصل از پهپادها، بررسی و مقایسه روش های پردازشی، مزایا و معایب آن سعی در رسیدن به نتیجه گیری درستی برای انتخاب تکنیک مناسب جهت استخراج اتوماتیک راه از تصاویر پهپاد داریم. در نتیجه بررسی های انجام شده، استفاده از روشی ترکیبی مانند گراف-کات و دنبال کردن جاده بر اساس هموگرافی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شناسایی راه، پهپاد، پردازش تصاویر، استخراج اتوماتیک، مرور روش ها
  • غلامرضا فلاحی، محمدعارف دانش لاری* صفحات 67-75
    انتخاب مکان بهینه یکی از مهم ترین مباحث در آبزی پروری است و نیازمند این است که پایدار و با بهترین رهنمودهای عملی سازگاری داشته باشد. به همین منظور، نواحی ساحلی در استان هرمزگان به عنوان یک منطقه دارای پتانسیل جهت توسعه آبزی پروری بررسی گردید. پژوهش حاضر به هدف انتخاب یک مکان بهینه برای گسترش شیلات و آبزی پروری به طور کلی از دیدگاه معیارهای اجتماعی-اقتصادی، بیولوژیکی و محیط زیستی، با استفاده از رویکرد فازی تاکید دارد. به این ترتیب، بعد از جمع آوری داده های مورد نیاز، آماده سازی لایه های موردنظر انجام شد. سپس با توابع عضویت فازی استانداردسازی شدند. لایه های استاندارد شده فازی با استفاده از عملگرهای فازی در محیط نرم افزار Arc Map با هم تلفیق شدند. نهایتا نتایج به صورت نقشه پهنه بندی تهیه شد. در این روش 88/4005 کیلومترمربع از منطقه به عبارتی 14% از کل منطقه در طبقه خیلی مناسب قراردارند. نتایج به دست آمده از تحقیق گویای این واقعیت است که استان هرمزگان از توان بالقوه بالایی جهت توسعه مزارع پرورش آبزیان برخوردار است. همچنین این نتایج نشان دادند که مناطق مرکزی سواحل استان از توانایی بالقوه بالاتری نسبت به دیگر مناطق استان جهت احداث مزارع پرورش آبزیان برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: آبزی پروری، منطق فازی، هم پوشانی، هرمزگان
|
  • V. Razavi Termeh*, M. R. Malek Pages 1-10
    The augmented reality is a combination of real vision with virtual content at a time that there is an interface to improve the user perception of the real world and help him interact with it. The widespread use of smart phone devices equipped with various sensors such as GPS, gyroscope, camera as well as various access to high-speed wireless networks have made the augmented reality services become increasingly popular in recent years. Most of current augmented reality systems are used in small environments. This is due to several problems in outdoor that develop location-based augmented reality systems. In the development of interactive visualization systems we can all the facilities of the current systems such as GIS, environment modeling, three-dimensional modeling in combination with three-dimensional systems. In this study the implications of the augmented reality and its relationship with GIS, implementation methods, augmented reality tracking and augmented reality frameworks are examined.
    Keywords: Augmented Reality, GIS, the Augmented Reality Framework, Tracking Methods
  • B. Bigdeli*, M. Varshosaz, A. Abzal Pages 11-21
    One of the ways to overcome human disabilities is the use of artificial parts, for which modeling plays an important role. This process is usually is done manually and, thus, is time consuming and error prone. Human’s body lacks suitable texture. Thus, the modeling technique should be one that does not require such information. Shape From Silhouette is a technique of such which does not require texture for matching, thus is adopted in this study. The problem with SFS is that it requires many images to form a complete detailed model. This in turn needs several camera positions, the availability of which is both expensive and difficult. To overcome this problem, in this paper it is suggested to use videos as an alternative source. As using video leads to difficulty in orientation of images, coded targets are used to simplify and automate the process. Experiments carried out to test the proposed system, suggest that not only the accuracy of measurements is achieved but also the process is simple and practical enough to be used in practical projects.
    Keywords: Shape From Silhouette, Coded Targets, Video Images
  • M. Bagheri, R. Shad*, M. Ghaemi, S. Honarparvar, S. Ojagh Pages 23-36
    In recent years, mobile phone technology is developing and its interest is increasing cause of using mobile phone in guidance application. increasing in tourism and huge attention to travel has make it an important and profitable industry in the world. so, achiving to it need to know a bout tourism developed systems ; such as recommender systems. recommender systems with attention to user profile, needs, situation and restrictions provide services to save the time and coast, services include recommended attractions, roads and staying places.
    in this stady,first recommender systems are reviewed, types of them are presented based on recommendation methods and focused on mobile tourism services, then tourism systems architecture are presented and evaluated.
    Keywords: Recommender Systems, Collaborative Filtering, Tourism, Mobile Phone
  • Sh. Tori, F. Karimi Pour*, A. Safari Pages 37-46
    In recent years, wireless sensor networks data is taken into consideration as an ideal source, in terms of speed, accuracy and cost, in order to study the Earth's surface. One of the most important challenges in this area, is the signaling network coverage and finding holes. For this purdpose, previous studies used random methods or complex assumptions. Their heavy calculations an time-consuming approaches, prevent algorithms to be implemented to dynamic sensors. This Article has provided a new cost-effective and efficient method of coverage hole detection in wireless sensor networks with no location information, using algebraic topology. The proposed method is a new and unique method that it's tools use no coordinates and assumes. Also in order to reduce costs, the nodes are lacking capabilities such as localizing or navigation. In the proposed method, first, the null space of the first Laplacian is investigated. This space is equal to the first (co)homology group. If the amount is trivial, the network coverage is complete. But when the (co)homology is non-trivial, it is a sign of the existence of holes in network coverage. In other words, the rank of harmonics matrix shows the number of no-coverage areas. In the following, hole location extraction method is discussed using divide and conquer algorithms combined with the use of features of elements in the laplacian matrix null space. Since the method has not been used to diagnose areas without coverage in mobile networks yet, in order to evaluate the results, we estimated the performance of the algorithm in detection of areas without network coverage in a moving sensor network. The final results indicate the powerful performance and accuracy of the proposed algorithm.
    Keywords: Cohomology, Wireless sensor network, Homology, Coverage
  • A. Rahimi* Pages 47-55
    In this study, a method for simulating co-seismic gravity gradient tensor of great earthquakes has been developed. We compare the results with the existing softwares. Moreover, gravity gradient changes of the 11 March, 2011, Tohoku earthquake has been calculated using GRACE data. The GRACE-derived gravity gradient changes as well as gravity change agee well with seismic model prediction. We use a set of the gravitational gradient tensor components (e.g. ΔVxx and ΔVxz, x and z refer to north and up directions, respectively) since they are more sensitive to small-scale signals and they reduce striping errors without using any de-striping filtering.
    Keywords: Tohoku Earthquake, Gravity Gradient Tensor, Slip Distribution, GRACE, Striping Error
  • A. Ameri, F. Dadrasjavan*, N. Zarrin Panjeh Pages 57-67
    Nowadays, roads play important roles in civilian lives especially for transportation and cargo applications. Having up to date maps of roads, seems critical for every further planning and decision making. For these purposes, recently, automatic road extraction and maps generation from high and very high resolution images has become interesting topics in recent investigation of photogrammetry and remote sensing. On the other hand, Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) showed appealing proceed in generation of very high resolution imagery interesting for map generation applications because of lower expenses, higher availability and ease of application. In this paper, we try to review all the available methods presented by now for automatic road map generation based on very high resolution images achieved from UAVs. More than 20 papers are reviewed and based on critical parameter, they are analyzed and most applicable and appropriate methods are introduced.
    Keywords: Road Extraction, UAVs, Review, Image Processing, Photogrammetry
  • Gh. Fallahi, M. A. Danesh Lari* Pages 67-75
    Optimum site selection is among the most important issue for the success of aquaculture and need to be carried out in accordance with sustainability and best practice guidelines. Coastal regions in Hormozgan province as a potential area for aquaculture development was investigated. In order to select an optimum site for developing fishery and aquaculture from generally aspects of social-economic, biologic and environmental criteria, the present work focuses on Fuzzy approach. Thus, after data collection, main layers were prepared in GIS and then the layers were standard using Fuzzy membership function and inter layer valuating. Then fuzzy standard layers were integrated using Fuzzy operators. Finally, the result were prepared in form of zoning map. In the method, 4005.88 km area of the study area i.e.14% of total of area is located in very good class. The results indicate Hormozgan state has high potential for aquaculture industry. As a result, central parts of the study area are the most suitable for development of aquaculture industry.
    Keywords: Aquaculture, Fuzzy, Integration, Hormozgan